top of page

10 situații pe care le rezolvă alăptarea

Nu cred că există încă vreun studiu care ar putea identifica fiecare motiv pentru care bebelușii și copiii mici vor să stea la sân atât de des. Nici o cercetare științifică a compoziției laptelui matern nu ar putea înțelege varietatea de răspunsuri posibile la întrebarea „de ce suge copilul meu atât de des?”

Am spus-o de multe ori în multe ocazii și voi continua să strig tare: acest lucru se datorează faptului că alăptarea este mult mai mult decât „hrană”. Importanța nutrițională a laptelui matern este partea știută a creșterii unui pui de om. Dar despre acoperirea nevoilor emoționale ce spuneți? Cine o face?! Iată misterul care dincolo de creștere, aduce dezvoltarea și armonizarea ființei care urmează să fie.

Alăptarea este mai mult decât potolirea setei și a foamei, pentru că reprezintă de fapt relație, dusă la un nivel profund și greu de înlocuit sau recuperat dacă se ratează. În general se vorbește despre avantajele alăptării, însă eu obișnuiesc să vorbesc despre riscurile nealăptării.



Deși sunt multe altele, am sintetizat aici 10 cele mai importante situații pe care le rezolvă alăptarea: 1. foamea și/sau setea bebelușului 2. menținerea (sau creșterea) lactației 3. hidratarea corespunzătoare în caz de temperatură 4. prevenirea unei boli la care au fost expuși și creșterea imunității, laptele matern având efect antiinfecțios 5. acomodarea mai lină a bebelușului, la situațiile noi 6. adaptarea bebelușului neliniștit din cauza unei schimbări în mediul înconjurător 7. timpul de adormire mai scurt (laptele matern conține componente care ajută copilul să adoarmă) 8. alinarea în cazul erupțiilor dentare (la nevoie, laptele matern reușește să se compună astfel încât să aibă proprietăți analgezice) 9. înlăturarea fricii când bebelușul se simte nesigur 10. acoperirea nevoii de conectare și/sau socializare. E bine să știi așadar că: Pe măsură ce copilul va crește, ritmul alăptărilor se va schimba. Încet-încet (fiecare copil cu ritmul său) mesele se vor spația și vei avea mai mult timp între alăptări.

Nu uita că asta depinde foarte mult de disponibilitatea, răbdarea și dispoziția ta de a-i fi de folos, de a-l ajuta cu adevărat să se dezvolte. Adică să fii acolo în mod conștient, prezent. Fiind o relație, nu este vorba doar despre el, ci despre voi. Dacă ești complet epuizată, caută soluții care să mai detensioneze puțin atmosfera. Un masaj de relaxare, un film, plimbări dese, terapie bowen, o cină faină și alte variante.

Data viitoare, înainte să pui întrebarea „de ce vrea să sugă din nou?!”, citește din nou lista de mai sus pentru a-ți aminti de ce bebelușii și copiii mici cer să fie alăptați frecvent și de ce este atât de important. Nu este vorba despre „obiceiuri proaste”, „asocieri greșite” (am auzit de asocierea sân /somn) sau despre faptul că micuțul tău este exigent. Copilul tău cere pur și simplu să se dezvolte, nu doar să crească în kilograme.

Ai încredere în instinctele tale de mamă și urmează exemplul copilului, care rămâne consecvent cu obiectivul lui. Vei privi înapoi peste câțiva ani și vei fi atât de bucuroasă că ai făcut-o! #bebelus #alaptare #trimestrul4 #consultantacreditatinternational #DalaiMama #CristinaPetcuIBCLC


38 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page