top of page

Nașterea prematură și alăptarea

Actualizată în: 5 feb. 2021

#studiu #fascinant Un studiu pilot tare fain, desfășurat într-o secție de terapie intensivă neonatală (NICU) din Spania, a scos la iveală 2 constatări extraordinare!


Două măsuri simple luate de conducerea spitalului, au făcut o diferență URIAȘĂ în ceea ce privește cantitatea de lapte matern (exprimată prin mulsul sânului) a mamelor de bebeluși, născuți cu greutate foarte mică.


👌Măsura 1: Să existe mai multe pompe de sân așezate în apropierea pătuțurilor bebelușilor și să fie disponibile oricând pentru mame.


👌Măsura 2: Informarea părinților, educarea acestora pentru etapa alăptării.


𝗥𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝘂𝗹


Aceste două măsuri au DUBLAT volumul de lapte matern exprimat de mame, au îmbunătățit ratele de alăptare și au scăzut costul laptelui donator. (Doamne ajută, ca în curând să dispunem și noi de așa măsuri, plus bănci de lapte matern).


Iată și rezultatele studiului pilot realizat de Roser Porta și câțiva colaboratori de la 1Neonatology Unit, Hospital Universitari Dexeus-Quiron, Barcelona (Breastfeed Med. 2020).


Până în ziua 14 după naștere:

✓Volumul de lapte matern exprimat/muls din sâni s-a DUBLAT, creșterea ajungând la > 500 ml pe zi

✓ Ratele exclusive de alăptare în momentul externării, s-au îmbunătățit de la 26,67% - la 76,19%

✓Costul laptelui donator per pacient, a scăzut cu 15,7%


După cum concluzionează rezumatul:


Acest studiu este un exemplu al unei strategii de îmbunătățire a calității cost-beneficii. În același timp, demonstrează CLAR importanța și necesitatea unei aprovizionări optime de pompe de sân în maternități, plus asigurarea de specialiști care să susțină educarea mamelor, în scopul creșterii și menținerii lactației atât de importante pentru o dezvoltare pe toate planurile, nu doar cel fizic.

Mesajul de ținut minte:


👉O mamă care a născut un bebeluș înainte de termen, are nevoie NEAPĂRAT să fie ajutată cu informații practice despre: pompare, menținerea lactației, alternative de hrănire, începerea și continuarea alăptării.


În plus, pe cât posibil, dacă bebelușul este stabil, respiră singur și nu este conectat la aparate, mamei trebuie să i se faciliteze 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵𝘶𝘭 𝘵𝘪𝘮𝘱𝘶𝘳𝘪𝘶 𝘱𝘪𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘦 𝘱𝘪𝘦𝘭𝘦 în sistem kangaroo (pentru cine nu a mai auzit, poate viziona acest video), ori măcar ținut în brațe cât mai mult.



❗Laptele praf, biberonul, separarea de bebeluș, lipsa informației corecte și fricile induse de tot felul de exprimări ale personalului care se ocupă de nou-născut, sunt piedici pe care mama la externare...le trece cu multă durere sau...nu le mai trece și rămâne la hrana artificială oferită cu biberonul.


💫💫💫💫💫💫💫💫💫 Deci... să strigăm tare, să se audă peste tot:

EDUCAȚIE și SPRIJIN ÎN ALĂPTARE + POMPE DE SÂN suficiente în maternități!


Cred că dacă sunt implementate la scară mondială, aceste două măsuri simple și rentabile ar putea avea un impact masiv asupra sănătății viitoare a bebelușilor cu greutate foarte scăzută la naștere și nu numai - efect care poate dura o viață.


Tu ce crezi? Merită dat mai departe acest mesaj? #sharingiscaring ❤️


Găsești aici și studiul.


90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page